Vrijdag 10 november 2023 om 17u45

INTERVIEW STADSDICHTER EDWARD HOORNAERT

VANDAAG ZIJN KUNST & LITERATUUR DE CENTRALE THEMA'S

 

Naar aanleiding van het Rodenbachjaar (2021-2022) werd Edward Hoornaert aangesteld als eerste officiële stadsdichter van Roeselare. Via allerhande projecten zet hij Roeselare als poëziestad verder op de kaart. Edward debuteerde in 2016 met de dichtbundel 'Wij vreemden'. In datzelfde jaar stond hij in de top 100 van de Turing Gedichtenwedstrijd. Werk van zijn hand verscheen in verschillende literaire tijdschriften.

 

Hij is oprichter en redactielid van 1P2, bezieler van het dichterscollectief Obsidiaan en zetelt in de redactie van het online poëziemagazine Roer. Nog tot eind 2023 is hij stadsdichter van Roeselare. Op 30 september wordt zijn nieuwe dichtbundel voorgesteld in Het Verzonken Kasteel (ARhus). De bundel is nadien eveneens verkrijgbaar op de Jaarbeurs.

 

Stadsdichterschap

 

In samenwerking met het dichterscollectief Obsidiaan bouwt de stadsdichter een dichtersnetwerk uit met Roeselare als thuishaven van en voor de poëzie. Het jaarlijks terugkerend internationaal poëziefestival gelinkt aan figuren als Guido Gezelle en Albrecht Rodenbach als boegbeelden van de poëzie speelt hier een belangrijke rol in.  Via het project 'dichters-in-residentie' worden de deelnemende dichters ook uitgenodigd in de stad creatief aan de slag te gaan.


De stadsdichter schrijft gedurende zijn termijn ook verschillende stadsgedichten en vervult een vertegenwoordigingsopdracht gelinkt aan de stad Roeselare. Ook de inwoners van Roeselare worden bij het stadsdichterschap betrokken en warm gemaakt om aan het dichten te gaan. Zo ontstond ook het collectief stadsgedicht #vanrsl! Via het project Urban Art werden niet alleen jongeren hierbij betrokken, maar kreeg het gedicht ook de mogelijkheid organisch verder aan te groeien in het straatbeeld. Met als apotheose de lichtprojectie van het collectief stadsgedicht in het stadscentrum.

‚Äč

De stadsdichter engageert er zich ook toe verschillende kunstvormen met elkaar te verbinden. Onder het motto ‘Stadsdichter #VANRSL zoekt kunst’ gaat de stadsdichter met het werk van andere (Roeselaarse) kunstenaars aan de slag en gaat hij de samenwerking aan met diverse Roeselaarse verenigingen en cultuurspelers in functie van kruisbestuivende kunstprojecten. De stadsdichter wordt tot slot ook betrokken bij het opvolgen en jureren van de inzendingen voor de verkiezing van een nieuwe Junior Stadsdichter!

 

Interview, Verkoop & Signeersessie

 

Naar aanleiding van de dag rond kunst en literatuur wordt de Roeselaarse stadsdichter op het podium geïnterviewd. Nadien worden de eerder gerealiseerde projectbundels (die tot stand kwamen n.a.v. het internationaal poëziefestivals in Roeselare) alsook de eigen nieuwe dichtbundel (die eind september bij Uitgeverij P verschijnt) te koop aangeboden, en zal Edward Hoornaert een signeersessie houden.

 

terug